Celule stem: Comoara din cordonul ombilical

La naștere, milioane de celule neinfectate se găsesc în sângele și ţesutul cordonului ombilical. Se extrag ușor și fără durere și spre deosebire de celulele stem embrionare, recoltarea lor este o practică acceptată din punct de vedere etic.

Din celulele stem ale sângelui ombilical, denumite si celule stem hematopoietice, rezultă toate celulele sanguine și cele ale sistemului imunitar.

În țesutul ombilical se găsesc celule stem mezenchimale în cantităţi foarte mari. Acestea contribuie la formarea cartilajelor, oaselor, mușchilor și a ţesutului conjunctiv și fac ţesutul din cordonul ombilical să fie atât de valoros pentru medicina regenerativă.

Spre deosebire de celulele stem din măduva osoasă, celulele stem din sângele și ţesutul ombilical sunt lipsite de deficienţe de îmbătrânire și deficienţe cauzate de mediul extern.

Potenţialul celulelor stem din cordonul ombilical

Celulele stem au capacitatea de a se reînnoi și de a se replica prin diviziune. Prin urmare, datorită capacităţii lor de a evolua în celule specializate, celulele stem reprezintă un subiect atât de interesant pentru medicină.

Utilizarea celulelor stem în prezent

Celulele stem din sângele cordonului ombilical sunt folosite în întreaga lume ca terapie standard pentru tratamentul a peste 80 de boli și sunt folosite ca terapii în studii clinice, precum și în studii experimentale, de laborator.

Celule stem din sângele cordonului ombilical au fost deja transplantate pentru tratarea cancerului de sânge. De asemenea, au fost folosite în tratamentul diabetului zaharat juvenil, pentru leziuni ale creierului la copii și anemie aplastică, la regenerarea sistemului imunitar și stimularea hematopoiezei după chimioterapie.